info@arborquercus.nl
06-10447000

Over Jean

Na een bedrijfskundige opleiding heb ik in de rol van medewerker, manager, directeur eigenaar en interimmanager in diverse MKB bedrijven gewerkt. Voordat ik me als zelfstandig adviseur gevestigd heb, was ik een aantal jaren verbonden aan een consultancybedrijf.

Behalve mijn studietijd heb ik altijd in Limburg gewoond. Sterker nog, Ik heb mijn geboortedorp Berg en Terblijt nooit verlaten. “Geboren en getogen”, zoals ze zeggen. Mijn echtgenote Sjé komt ook uit Berg en Terblijt. Waarom zou je het ver moeten zoeken? We hebben twee inmiddels volwassen kinderen die wonen in Rotterdam en London. Het nest is dus weer leeg. We hebben nu weer alle tijd voor elkaar. In mijn vrije tijd ga ik graag naar buiten. Een golfrondje met vrienden en relaties kan mij goed bevallen. Het blijft een uitdagend spel dat je kunt spelen met golfers op ieder niveau.

Netwerken heeft een zakelijk nut. Ik beleef er echter ook veel plezier aan. Ondernemers hebben vele drijfveren. Gedurende het netwerken komen gesprekken op gang in een informele sfeer. Leerzaam en meestal zeer vermakelijk. Vanuit mijn professie heb ik altijd oog voor aanknopingspunten met onze business. Het is opvallend hoe vaak persoonlijke ambities ter sprake komen die ik vervolgens kan vertalen naar kansen in de markt.

Na tien jaar ondernemerschap in diverse bedrijven ben ik in de consultancy terecht gekomen. Aan den lijve heb ik ondervonden in welke spanningsvelden ondernemers soms terecht komen. Persoonlijk kan ik terugkijken op een succesvolle exit. Voor een groot deel komt dit doordat er bij de start van een samenwerking goede overeenkomsten zijn gemaakt.

In de praktijk kom ik vaak tegen dat goedbedoelde, maar matig opgestelde overeenkomsten leiden tot veel ergernis. Overeenkomsten komen immers pas uit de kast als partijen niet meer precies weten wat er afgesproken is. Ik haal veel energie uit het helpen van ondernemers bij dit moeilijke proces dat ter sprake komt bij iedere bedrijfsovername. Als Register Adviseur Bedrijfsopvolging heb ik te maken met de vele verschillende aandachtspunten. Wat zijn de juridische en fiscale aspecten van een overname, wanneer is het raadzaam om een fiscalist en jurist aan te laten schuiven bij een overname.

Als sparringpartner kan ik bedrijven helpen bij het realiseren van hun plannen. Zeker in deze tijd waar bedrijven weer ambities tonen om te groeien en anderen juist de rust vinden om hun bedrijf aan anderen over te laten is dit een boeiend proces. In de rol van procesbegeleider kan ik de voortgang van het proces bewaken. We willen de vaart er in houden, maar ook niet te snel gaan. Alle partijen moeten zowel de rationele als emotionele kant van het proces voldoende ruimte geven. Recentelijk sprak ik een ondernemer die zich gedurende het verkoopproces afvroeg of hij de verkoop wel moest doorzetten. Hoe zag zijn leven er uit als hij geen ondernemer meer zou zijn. Het is goed om dan even gas terug te nemen. Je bedrijf verkopen doe je meestal maar één keer in je leven.

Het overnameproces is telkens anders. Soms begeleid ik de koper, soms de verkoper. De ene verkoper wil afscheid van zijn bedrijf nemen vanwege gebrek aan opvolging binnen de familie; De andere omdat een concurrent op de deur klopte. Of ik te maken heb met een gelouterde ondernemer of een kandidaat die zijn eerste schreden op het ondernemerspad zet maakt ook een groot verschil. Het is een boeiend vak!

Heeft u interesse om samen eens een kop koffie te drinken? maak dan een afspraak via deze link.

Jean Linssen Arbor Quercus Bedrijfsovername Interimmanagement