info@arborquercus.nl
06-10447000

Stap 4: Het vinden van de juiste koper

Stap 4: Het vinden van de juiste koper

In mijn vorige blogs beschreef ik al de eerdere stappen in het overnameproces.

De strategie is bepaald, u weet inmiddels de waarde van uw onderneming en het informatiememorandum is gereed. Nu komt de stap waarbij u voor het eerst naar buiten treedt.

In de bijna gevallen willen ondernemers dat de verkoop in alle discretie gebeurd. Er bestaat immers een risico dat klanten en werknemers in een (te) vroeg stadium op de hoogte komen van een mogelijke bedrijfsverkoop.

Het zoeken naar kandidaten kan passief of actief gebeuren. Passief betekent dat we het bedrijf aanbieden bij een aantal kantoren waar wij veel mee samenwerken. Wellicht dat deze kantoren partijen met groei-ambities in portefeuille hebben. Dit kunnen zowel MBI kandidaten (Management Buy In), concurrenten als Private Equity partijen zijn. Het initiatief leggen we dan in andere handen. Om de partijen te interesseren maken we een teaser. Een document van maximaal twee A4tjes met de belangrijkste gegevens. Op basis van deze teaser heeft de potentiële partij een beeld van de omvang, branche en regio.

Bij de actieve wijze benaderen we een aantal geselecteerde partijen waarvan we denken dat de onderneming van toegevoegde waarde zal zijn en de kans op een succesvolle transactie het grootste is. Aan de hand van deskresearch kunnen we al naar een aantal zaken kijken, voordat we een partij benaderen. Het benaderen gebeurt vanzelfsprekend anoniem. We willen eerst onderzoeken of een potentiële koper daadwerkelijk interesse heeft, of eigenlijk alleen maar nieuwsgierig is. Voordat er verdere informatie verstrekt wordt, maken we een geheimhoudingsverklaring.

In de meeste gevallen moeten we voor deze fase voldoende tijd nemen. Potentiële kopers nemen over het algemeen ruim de tijd om zaken te beoordelen. Het beoordelen van een en ander komt bovenop het runnen van hun eigen business. Indien zij al eerder de beslissing hebben genomen om naar een overname te kijken kan het ook wel eens sneller gaan.

Voor sommige bedrijfstakken is er veel meer vraag dan aanbod. Als u daar zeker van bent, is het ook een optie om een geselecteerd aantal potentiele kopers uit te nodigen om aan de hand van een informatiememorandum een bod te doen met de daar bijbehorende voorwaarden.

Als verkoper wilt u niet met teveel kandidaten om tafel. U wil op redelijk korte termijn kunnen beoordelen of er een gerede kans op succes is. Als deze kans er is kunnen de onderhandelingen met een of een paar partijen beginnen. In mijn volgende blog zal ik daar iets meer over vertellen.

Iedere overname is uniek. De omstandigheden zijn vrijwel nooit gelijk. Indien u eens wil sparren kom ik graag naar u toe. Hier zijn geen kosten aan verbonden.U kunt mij het makkelijkst bereiken via mijn mobiel telefoonnummer 06-10447000 of jean@arborquercus.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *